62 urheilijaa toi Lahden Ahkeralle 382 Kalevan malja pistettä 2024

15.9.2024

Ennätysmäärä urheilijoita eli 62 naista, tyttöä, miestä ja poikaa oli tänä vuonna hankkimassa Lahden Ahkeralle Kalevan malja pisteitä. Ahkeran pistemäärä 382 pistettä vei seuran Kalevan malja pisteissä toiseksi. Eroa voittajaan Turun Urheiluliittoon (417) oli 35 pistettä. Kolmas oli Jyväskylän Kenttäurheilijat 366,5, 4) Helsingin Kisa-Veikot 357, 5) Tampereen Pyrintö 322. Tämä oli toinen kerta, kun viisi seuraa sai yli 300 pistettä ja ehdottomasti kaikkien aikojen tasaisin kisa viiden parhaan osalta.

Tänä vuonna Lahden Ahkera keräsi Kalevan malja pisteitä kaikissa SM-kisoissa. Edellisen kerran näin tapahtui viisi vuotta sitten, 2019. Ahkera oli Suomen paras seura maastojuoksun, viestien ja 16/17v SM-kisoissa. Otteluissa Ahkera oli kolmas yhdessä neljän muun seuran kanssa. Kalevan kisojen ja 22v pisteissä sijoitus oli viides. Sarjan 19v pisteissä Ahkera jakoi yhdeksännen sijan kahden muun seuran kanssa. Heikointa menestys oli tie/maraton kisoissa, sijoitus 11.

Yksitoista yli kymmenen pisteen naista

Kaksi eniten Ahkeralle pisteitä hankkinutta urheilija olivat N17 sarjan Jenni Väänänen (22,50) ja Inka Peltola (21,33). Valitettavasti ikäluokan 800 metrin ja 1500 metrin Suomen mestari Inka ei päässyt mukaan SM-viesteihin Espooseen. Keihäänheiton ja 7-ottelun Suomen mestari Jenni sen sijaan oli mukana viesteissä täydentäen pistesaalistaan kahdella viestihopealla ja yhdellä pronssilla.

Kolmanneksi eniten Kalevan maljan pisteitä Ahkeralle toi tänä vuonna seuraan liittynyt Milja Thureson (17,75), joka urakoi sekä Kalevan kisoissa että SM-viesteissä kolmessa lajissa.

Naisten panos Kalevan maljan pisteiden hankinnassa oli kerrassaan mahtava, sillä edellä mainittujen kolmen urheilijan lisäksi peräti kahdeksan naista keräsi yli kymmenen Kalevan malja pistettä.

Viime vuonna sairastelujen takia ilman Kalevan malja pisteitä jäänyt Laura Loponen otti tänä vuonna vahingon takaisin korkojen kera, 15 pistettä. Ikinuori veteraaniurheilija Anne Rajaniemi (Sinin, 14 pistettä ja Leon, 3,41 pistettä äiti) juoksi Ahkeralle kolmissa eri kisoissa, tie, maastot ja viestit, yhteensä 13,41 pistettä (0,75 / 2023). Nuorin yli kymmenen pistettä saavuttanut oli 16-vuotias Suvi Reunanen, 13,25 pistettä. Myös Ilona Mononen, Veera Perälä, Sofia Rinne ja Emilia Jousimaa ylsivät yli kymmenen pisteen.

Miesten puolella yli kymmenen pisteen urheilijoita oli vain viisi ja heistä neljä nuorten sarjojen urheilijoita. Eniten pisteitä (15,25) keräsi nuorten EM-kisaedustaja Touko Tarvonen. Vuotta Tarvosta vanhemman Rasmus Laapaksen pistemäärä oli 11,33. Kolmas oli miesten sarjoissa juossut Niko Putkinen,11,08. 16-vuotiaat Kasper Redman ja Verneri Marttilat toivat kumpikin pistepottiin 11,00 pistettä.

Epäonnea ja arvokisaedustajia

Viime vuonna Ahkeran Kalevan maljan voittopisteet olivat 453 ja niitä oli hankkimassa kaikkiaan 59 urheilijaa. Monista syistä johtuen heistä peräti 23 urheilijaa ei tänä vuonna ollut pisteiden kerääjien joukoissa. Kaikkiaan nämä 23 urheilijaa keräsivät viime vuonna 109,41 pistettä eli noin 24 % Ahkeran vuoden 2023 pisteistä. Noin puolet näistä pisteistä hankkivat Ossi Kekki 35,08 ja Nelli Nordlund 18,75, joten heidän panoksensa viime vuoden voitossa oli todella merkittävä.  Nelli Nordlund valitettavasti jättää kilpakentät tämän kauden jälkeen. Toivottavasti Ossi nähdään jälleen kuvioissa ensi vuonna.

Viime vuonna huimat pisteet (40,33) juossut Ilona Mononen menestyi tänä vuonna erinomaisesti Rooman EM-kisojen, Pariisin olympialaisten ja Kalevan kisojen estejuoksuissa ja urakoi hienosti SM-viesteissä. Arvokisat ja niihin valmistautuminen luonnollisesti rajoittivat SM-kisoihin osallistumisia ja Ilona joutui jättämään väliin niin SM-maastot kuin N22 sarjan SM-kisat ja urakoinnin Kalevan kisoissa. Sama koskin myös Suomen ja Tsekin kaksoiskansalaisia Pariisin olympia- ja Rooman EM-kisaedustajaa Kristiina Mäkeä ja nuorten 10-ottelun maailmanmestaria Thomas Järvistä.

Nuoria pisteidentuojia

Espoon SM-viesteissä Ahkeran M17 sarjan aitaviestin aloittajasta Jooa Korhosesta tuli seuran kaikkien aikojen toiseksi nuorin Kalevan maljan pisteiden tuoja. Ikää lajin hopeamitalistilla oli tuolloin 13 vuotta ja 325 päivää. Leo Rajaniemi puolestaan on toiseksi nuorin ahkeralainen, joka on tuonut seuralle Kalevan malja pisteitä aikuisten lajeissa. Nuo pisteet tulivat M/N 4x1500m sekaviestistä. Ikää Leolla oli hopeamitalia hankkiessaan 15 vuotta 188 päivää.

Ahkeran kaikkien aikojen nuorin pisteidentuoja on Minna-Mari Sokka, jolla oli ikää 13 vuotta 171 päivää Ahkeran voittaessa naisten 4x800 metrin Suomen mestaruuden loistavalla ajalla 8.48,15 Iisalmessa 1994. Sitä paremmin on Suomessa juossut vain kuusi seuraa, joista yksi on Ahkera.

Joukkueessa juoksivat aloittaja Minna-Marin lisäksi Aila Haikkonen, Arja Wahlberg ja Satu Jääskeläinen.

Lahden Ahkeran nuorin Kalevan kisojen mitalisti on Hanna Toivonen, joka 16 vuoden ja 67 päivän ikäisenä juoksi pronssia 400 metrin aidoissa Lapualla 1995.

Ensi kesänä Lahdessa juostaan viestien SM-mitaleista. Hyvänä tavoitteena isäntäseuralle on: Joukkue jokaiseen viestiin ja kaksi parhaaseen sekä 100 pisteen rajan rikkominen.

Arto Pasanen

 

Tässä tiedosto mistä löytyy Kalevan maljan pisteurheilijat 2024.

Tämä naiskahdeksikko keräsi Lahden Ahkeralle yhteensä 94 Kalevan malja pistettä kesän 2024 SM-kisoissa.

Ylärivissä vasemmalta: Veronika Virtapohja, Helmi Vuorimaa, Milja Thureson ja Emilia Jousimaa sekä alarivissä vasemmalta: Ilona Mononen, Anne Rajaniemi, Veera Perälä ja Laura Loponen.